PAíS PETIT, POBLE HUMIL I PERSONES COMPROMESES

PAíS PETIT. Sonava aquesta cançó d’en Lluís Llach en un tanatori ple de gom a gom el dia 25 d’abril. Era un dia assolellat, un dia ple d’esperança i alhora de tristesa. D’esperança al veure la multitud de voluntaris i d’activitats que s’estaven organitzant a Salt per la consulta sobre la independència. De tristesa perquè acomiadàvem en Ramon Torramadé. Una persona que ja parlava d’independència fa molts anys, quan era impensable una mobilització d’aquesta magnitud. Una persona que ja parlava del seu país petit. Sí, el nostre és un país petit. Un país que ha hagut de lluitar al llarg de la història pel seu dret a existir com a tal. Un país de gent que ve del nord, que ve del sud, de terra endins o de mar enllà. Un país petit que camina per poder ser i que vol ser per caminar.

POBLE HUMIL. No podem parlar d’en Ramon sense parlar del seu poble, Salt. Un poble de gent humil i treballadora. I tant se val, és així com m’agrada a mi. No cal entrar amb competició, no volem ser més que ningú, ni més grans, ni més famosos,...., Volem viure millor a casa nostra, amb llibertat, amb justícia, amb respecte entre tots, en un poble que encara es reconegui a sí mateix, en harmonia amb el seu entorn natural, els seus espais, la seva gent,....,. 

PERSONES COMPROMESES. En Ramon no va ser cap novel·lista, advocat o polític de renom, simplement era fuster. Un treballador de Salt compromès. I és amb gent compromesa l’única manera de canviar coses des de baix. En Ramon tenia ja 83 anys, i com no, havia participat també en el Consell de la Gent Gran. En Ramon no podia acceptar que es reduís la gent gran a la condició de votants potencials i que la majoria de pressupost se n’anés amb àpats i regals perquè el polític de torn es passegés a saludar i fer-se fotos. Volia un paper actiu per a la gent gran, que no fos tractada amb condescendència i sí amb la importància de la visió que et dóna la perspectiva dels anys i de tot allò que pots aportar encara.  

Des d’Independents per Salt adoptem el compromís de mantenir la perseverança per avançar en el camí que un dia vam fer junts. 

Salt 16 de maig de 2010