SALT, UN SOL POBLE que vol millorar la seva qualitat de vida

Moció presentada al Ple de l'Ajuntament de Salt el passat febrer de 2010:
Aquestes darreres setmanes Salt ha estat notícia. I ho ha estat perquè s’ha constatat un malestar latent a la nostra població que s’ha manifestat amb protestes al carrer, al plenari municipal,...,.
El motiu expressat des d’un bon principi ha estat la inseguretat ciutadana. Però a ningú se li escapa que les problemàtiques socials al nostre municipi van més enllà. De fet, el principal reclam informatiu eren possibles enfrontaments que evidenciessin una fractura social de la nostra població per qüestions de procedència.
Diverses circumstàncies fan que Salt tingui un risc especial: una elevada mobilitat de població que dificulta l’estabilitat i l’arrelament; un fenomen migratori donat d’una forma massiva i accelerada; l’atur, la precarietat i la pobresa; l’elevada densitat de població, alguns dèficits de serveis i equipaments; problemes de convivència als barris, comunitats de veïns; etc.
És en aquest context on sorgeixen els problemes pels quals la població s’ha manifestat legítimament. Amb la seguretat al capdavant, el que la gent demana en definitiva, és viure millor al seu poble. I és també en aquest context on poden actuar de manera oportunista alguns a qui no importa agreujar els problemes per treure’n un rendiment particular. Per altra banda, aspectes que han caracteritzat Salt al llarg del temps, com per exemple una tradició associativa destacable, han ajudat a asserenar els ànims i a propiciar el diàleg en busca de solucions.
Per tot l’exposat es proposa al Ple de l’Ajuntament de Salt l’adopció dels següents acords:
1) Manifestar que és cert que el poble de Salt té problemes, necessitats i reptes a afrontar. Unes problemàtiques que volem solucionar amb l’ajuda de les diferents administracions competents i amb un debat obert entre tota la nostra ciutadania.
2) Manifestar que més enllà de les legítimes opinions sobre com cal abordar tot allò que ens preocupa, no tolerarem una fractura de la nostra població per qüestions d’origen de les persones que formem el poble de Salt.
3) Manifestar que considerem Salt un sol poble, amb persones de procedència diversa al llarg del temps però amb la ferma voluntat de millorar les pròpies condicions de vida: la millora de la seguretat ciutadana i de la convivència, la qualitat dels nostres barris, l’adequació dels serveis a les necessitats que tenim, la millora de les expectatives dels nostres joves, etc.
4) Agrair a totes aquelles persones i entitats que, en moments de tensió, hagin posat per davant la responsabilitat i l’interès col·lectiu.
5) Manifestar el suport a la iniciativa de les associacions de veïns, comerciants,..., de demanar al govern de la Generalitat implicació per abordar aquelles necessitats que com a municipi se’ns escapen.
6) Reconèixer que les causes del malestar ciutadà no s’acaben amb declaracions i que cal treballar-hi. Per aquest motiu plantegem un debat obert i transparent sobre la seguretat, la convivència i la cohesió social en tots aquells aspectes que sí podem abordar com a poble.
Ramon Muñoz i Salló, regidor