NO A LA COMISSARIA REGIONAL DE GIRONA
Volem una comissaria local compartida i una nova escola

Davant de la greu situació econòmica que pateix la nostra societat, ens trobem davant de la necessitat d’optimitzar al màxim els recursos dels que disposem, per això és necessari reestudiar el projecte del departament d’Interior signat amb l’alcaldessa de Salt. Aquest conveni cedeix uns terrenys municipals d’una superfície de 4.764,60 m2 , els quals servirien per albergar la nova seu de la Regió Policial de Girona a Salt.

La nova seu de la Regió Policial (RP) de Girona a Salt comptarà amb dependències per a les Oficines de Relacions amb la Comunitat (ORC), per als Grups d'Atenció a la Víctima (GAV), per als grups de l'Àrea de Recursos Operatius (ARRO), per l'Àrea Territorial d'Investigació (ATI), per a la policia científica, per la Unitat Regional de Policia Administrativa (URPA) i per la unitat de desactivació d'explosius (TEDAX) i la Unitat Canina, Unitat Regional de Trànsit (ART) .


Totes aquestes sigles sonen a departaments policials molt importants, però es necessari indicar el seu significat:

- PR: Regió Policial – el territori català està dividit en 7 regions policials ( RP Girona, RP Central, RP Pirineu Occidental, RP Ponent, RP Camp de Tarragona, RP Terres de l’ebre i la RP Metropolitana. Des d’aquestes comissaries regionals es coordina i es dòna suport a les ABP que hi ha en els seus respectius territoris .

- ART. Àrea Regional de Trànsit – Vigilància, control, disciplina i regulació del trànsit en vies interurbanes)

- ARRO. Àrea Regional de Recursos Operatius – Suport a les ABP en aquelles tasques de seguretat ciutadana, ordre públic que requeriran una especialització adequada als seus recursos, prevenció i protecció del medi ambient i la planificació i execució de dispositius de prevenció i seguretat d’àmbit regional.

- URPA. Unitat Regional de Policia Administrativa – Inspecció i investigació d’il·lícits administratius.

- URPAC. Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà - Coordinació i supervisió de les Oficines d’Atenció al Client (OAC).

- TEDAX. Unitat de desactivació d’explosius.

- Unitat Canina – Recerca de persones, drogues i explosius.



Com es pot observar cap d’aquests departaments implica l’augment d’efectius policials al poble de Salt. En canvi però, amb aquest equipament es preveu el tancament de la comissaria de Vista Alegre de Girona, actual seu de la Regió Policial de Girona i fer de l’actual seu de trànsit a la Carretera de Santa Coloma -al polígon industrial de Mas Xirgu- una nova ABP ( Àrea Bàsica Policial), la qual servirà per les següents poblacions: Aiguaviva, Bescanó, Bordils, Campllong, Canet d'Adri, Cassà de la Selva, Celrà, Cervià de Ter, Flaçà, Fornells de la Selva, Girona, Juià, Llagostera, Llambilles, Madremanya, Quart, Salt, Sant Andreu Salou, Sant Gregori, Sant Joan de Mollet, Sant Jordi Desvalls, Sant Julià de Ramis, Sant Martí de Llémena, Sant Martí Vell, Sarrià de Ter, Vilablareix, Viladasens, Banyoles, Camós, Cornellà del Terri, Crespià, Esponellà, Fontcoberta, Palol de Revardit, Porqueres, Sant Miquel de Campmajor, Serinyà i Vilademuls.

Així doncs, si fem un resum, ens trobem que Salt cedeix 4764,60 m² d’àmbit municipal per aglomerar un grup de departaments que no ens aportaran l’augment d’agents policials que es pretén o que l’alcaldessa ha estat venent des de que ha signat el conveni. A més, millorem la situació de Girona alliberant-li espais, concretament 2.200 m² de la comissaria de Vista Alegre i 1100 m² de la seu de trànsit. A part de beneficiar als municipis esmentats anteriorment, amb la creació d’una ABP més gran, sense que aquests hagin aportat ni un sol metre quadrat.

De forma paral·lela l’Ajuntament de Salt està creant una prefectura de policia municipal amb una previsió d’inversió de 1.199.327,44 € ( dades obtingudes del pressupost pel nou pla de sanejament) obtinguts a través de crèdits, el que implica que la inversió serà superior degut als interessos.

Davant d’aquesta situació, des de IPS veiem incomprensible i al mateix temps innecessari la cessió d’aquests terrenys ja que, si ho plantegem en números, el valor dels terrenys que cedim és de 796.164,66 € a canvi de bàsicament res pel nostre poble, exceptuant un edifici de disseny (dades del Ministerio de Fomento segons les quals durant el tercer trimestre del 2010 el preu del metre quadrat a la província de Girona és de 167,1 €/m².)

Amb tot plegat com a molt aconseguim tenir una ABP una mica més a prop: al Mas Xirgu (Girona). Ara bé, si comptem els 1100 m2 d’aquesta ABP del Mas Xirgu repartits entre els 37 municipis que avarca l’ABP de Girona estem parlant de 29,73 m2 per Salt. És a dir, que després de tot podem dir que a les dependències actuals tenen més espai.

En conclusió, des d’IPS demanem que es desestimi el conveni amb el Departament d’Interior degut a que ni beneficia el nostre municipi ni forma part de l’ordre de prioritats del Departament d’Interior, cosa que fa més greu la cessió de terrenys ja que queden immobilitzats i sense cap ús. Demanem en tot cas, que se signi un nou conveni de cessió d’una part de la prefectura que s’està construint a la zona del Pla i que es garanteixi un nombre d’efectius adequat a les necessitats del nostre municipi.

En el passat mandat es va doblar el nombre d’efectius de la policia municipal quedant petites les actuals instal·lacions. Des d’IPS vam donar la solució més ràpida i econòmica: l’ampliació de les actuals dependències tal com s’ha fet amb l’àrea d’urbanisme. A més, en el moment econòmic difícil que estem, suposava un estalvi de més de 700 mil euros. Es va optar per una nova prefectura i es va plantejar de fer-la compartida amb els Mossos d’Esquadra. Sembla que hi havia inconvenients però ara és possible. És a dir, que a part de ser una bona opció per a la coordinació d’esforços tornem a tenir una oportunitat d’estalvi. Pel Departament d’Interior la comparació entre aportar una part de 1.199.327,44 € o a inversió dels 12.398.563,00 € previstos per la comissaria regional i la posterior adequació de les dependències de Mas Xirgu no és gens menyspreable en els moments actuals.

En conclusió la nostra proposta alleuja la pressió econòmica tant pel nostre ajuntament com pel Departament d’Interior, i a més, ens permet disposar d’un espai més ampli per afegir nous efectius dels Mossos d’Esquadra a Salt i que aquests puguin estar perfectament coordinats, ja que, treballaran en el mateix edifici.

Amb tots aquests canvis també aconseguiríem recuperar un terreny públic que es podria destinar a altres infraestructures que el nostre poble necessita.

De fet, des d’IPS continuem pensant i reivindicant que, davant del dèficit de l’oferta de places escolars i la consegüent massificació i precarietat dels centres educatius, s’aprofiti aquest sòl públic per iniciar els tràmits urbanístics i les negociacions pertinents per posar a disposició del Departament d’Educació un terreny al Mas Masó per a una nova escola.

Aquesta és una proposta que ja vam plantejar abans que sorgís la idea de portar al comissaria regional a Salt. De fet el nostre grup va presentar aquest projecte que requeria de la unificació de dos parcel·les per aconseguir els metres necessaris per construir-hi una escola. Se’ns va dir que era impossible, que això no es podia fer. En canvi, un mes més tard el mateix ajuntament va rectificar i va unificar els terrenys però no per l’escola sinó per acordar una comissaria per als mossos d’esquadra.

Aquest curs vinent, a Salt, hi haurà 591 nous alumnes per escolaritzar però només 450 places per cobrir. És evident que la política d’educació del successius equips de govern a Salt és renunciar als seus infants i esperar que aquests es busquin la vida als pobles de les rodalies.

Si ens basem amb dades econòmiques actualment el Departament d’Educació està licitant 8 centres educatius a tot Catalunya en els últims 4 mesos. I la mitjana d'inversió en centres educatius és de:  4.747.598,40 €

Com es pot observar, la inversió necessària per millorar la educació del nostre poble és aproximadament 3 vegades menor al pressupost destinat a la comissaria regional que a nivell del ciutadà no veurà cap millora ni canvi en la situació actual.



Per tot l’exposat IPS considera que l’opció que s’ha pres té més a veure amb els rèdits electorals, que se suposa que aporta qualsevol actuació entorn de la seguretat, que el benefici per al poble. D’ara en endavant potser sentirem a dir: “- nosaltres ja vam cedir els terrenys, en tot cas són ells que no ho fan” ja sabent que serà així. A Salt, la política de propaganda ens surt molt cara, tant a nivell econòmic com social.


IPS - 13 de febrer de 2011