PARLEM-NE, "HABLAMOS", O "MANIPULAMOS"

Des de la perspectiva d’una persona que s’interessa pel futur de Salt, pel que s’hi fa, pel que es proposa, per  les seves dinàmiques, etc, és bastant trist veure cap on camina i sobretot constatar que en general no hi ha interès per millorar res sinó per aprofitar-se de la situació. 
A les passades eleccions municipals vam poder veure com es pot fer una campanya electoral amb un missatge públic i un altre per sota. Sí! al PSC la cosa li va sortir bé.  Amb la gent farta de tantes problemàtiques socials era fàcil treure el tema de la immigració i culpar-ne a l’alcalde anterior. Nosaltres pensem que l’anterior alcalde es va moure tard i amb més possibilisme que amb voluntat d’engegar un projecte ambiciós, de futur, de transformació social des de baix. Però d’aquí a acusar-lo d’haver portat la immigració n’hi ha un tros.
Certament és difícil i injust haver de combatre contra el no argument, contra la visceralitat, la demagògia i el populisme. Per més que diguis no hi pots fer res.

Aquesta tàctica, a més, ha tingut seguidors. Alguns han vist que si persones del seu mateix extracte social podien arribar al poder enganyant amb el discurs fàcil, ells també podien accedir-hi. S’ha acabat el temps en què el poder al poble l’ocupaven quatre de “tota la vida” a través del PSC o  CiU. Podria estar bé si es tractés de canviar alguna cosa, però de fet no es tracta de canviar res, sinó de veure qui s’asseu a la cadira. No cal tenir propostes ni manies per acostar-se a plantejaments d’ultradreta.
En aquest context el grup de CiU sembla decidit a seguir la mateixa tàctica que ells mateixos van patir. No cal dir que a Salt existeixen unes quantes problemàtiques. Però no, CiU decideix importar una polèmica apareguda als mitjans de comunicació: el burca. És igual si a Salt no se’n veu cap, si com a molt s’han vist un parell de nicabs. Mai hi havia hagut cap interès a preguntar si hi havia casos, de parlar de com s’abordava aquest tema, què s’hi podia fer,....., res de res. De cop i volta ens faran creure que es preocupen pels drets de les dones quan no els hem sentit mai ni una proposta en aquest sentit.
Però el burca només servia per escalfar motors del que podem veure a partir d’ara. Després va venir l’ARU. CiU, com tots els grups, va votar a favor d’engegar aquest projecte. Entenem que, depenent de com es concreti, s’hi estigui d’acord o no. Nosaltres mateixos hem manifestat  dubtes, hem aportat idees de com s’hauria de fer i com no s’hauria de fer perquè tingui el nostre suport. No s’entén però que un dia s’hi estigui d’acord i sense que s’hagi avançat ni un mil·límetre en cap direcció, ara diguin que se’n desmarquen. I a més, s’aprofitin dels dubtes i pors de la gent creats, això sí, perquè el govern té més pressa a sortir als mitjans que a fer les coses bé. Tot i així, si no és demanar massa, un partit que fàcilment podria governar, podria dir com s’hauria d’anar desenvolupant per tenir el seu suport.
Sense moure’ns d’aquesta línia hem pogut llegir el butlletí “Parlem-ne”. Òbviament era monotemàtic amb aquestes polèmiques i a més totalment en castellà. Pensàvem que feia temps que alguns havien abandonat aquesta pràctica prepotent de tractar a la gent de Salt com si fossin ignorants. La gent castellanoparlant del nostre poble, si no ha nascut a Salt hi porta 40 anys. Ja n’hi prou d’aquest paternalisme classista i segregador.
Si res no canvia ens quedem sense gaires possibilitats que el poble avanci en un sentit coherent per millorar la qualitat de vida de la seva gent. Ara per ara, sembla que l’única millora que interessa és la comença per un mateix. És hora que triem si és això el que volem.