EL PROCÉS DE L’ARU

Tal com dèiem en un escrit anterior sobre la reforma de la zona centre de Salt, considerem que ens trobem davant d’una oportunitat històrica per millorar el principal barri de Salt, i per tant el poble, si es fa ben fet.
Però cal tenir clares unes quantes qüestions...
1)     Aquesta intervenció s’ha de contemplar com un projecte de poble a llarg termini. Que ningú es pensi que en quatre dies es produirà cap transformació. D’entrada es plantejava per 12 anys, però el conveni que marcava les aportacions que fan Ajuntament, Estat i Generalitat pels primers 2 anys de fet ja són quatre. I aproximadament la meitat dels diners previstos és difícil que es puguin obtenir. Si la resta de fases  també es van demorant, no és difícil endevinar que la cosa s’allargarà bastant,suposant que a més no es freni per alguna retallada pressupostària.  Però, tot i així, els diners que vinguin benvinguts siguin. Nosaltres sempre hem pensat que un projecte com aquest és el projecte d’una generació. No és tant important fer les coses amb poc temps sinó tenir clar un camí de millora que vagi més enllà dels mandats electorals, de qui governa en cada moment, etc. Tardarem el que sigui però haurem tingut la valentia de plantejar el futur més enllà del que, a vegades, molts polítics s’atreveixen pensant només en la rendibilitat electoral.
2)     Aquest projecte ha de tenir com a finalitat la millora de la qualitat del barri, que ha de ser la millora de la qualitat de vida dels seus habitants. Aquest projecte no pot contemplar “danys col·laterals”. És a dir, que objectivament no en pot sortir gent perjudicada. A més, aquesta millora en l’aspecte urbanístic no pot anar sola sinó acompanyada d’altres mesures a nivell social (de suport a les comunitats de veïns, per a una ciutat educadora, etc,....,) Només si és així tindrà el nostre suport a mesura que es vagi configurant.
3)     Ara toca l’estudi, la planificació i la participació per definir com s’ha de tirar endavant. A partir d’un estudi per a la planificació, amb les dades que es vagin rebent, s’ha d’iniciar un procés de participació per recollir les opinions de tothom. Opinions a favor o en contra, aportacions,..., per acabar de definir aquest full de ruta ambiciós. Aquest procés de participació ha de servir per elaborar un projecte de tots, acostant punts de vista. I no descartem proposar una consulta ciutadana si no s’aconsegueix un acostament entre una gran majoria.  De la mateixa manera que pensem que els representants de la ciutadania tenen l’obligació de fer propostes pel poble també tenim clar que si no s’accepten no es pot governar d’esquenes a aquest. És a dir, és important fer propostes i tenir idees  però democràcia vol dir que al final és el poble el que ha de decidir el seu futur. Considerem que abans de llençar aquest Pla als mitjans de comunicació calia fer aquesta feina prèvia. Fa molts anys que així ho reclamem i fins i tot ho hem acordat amb governs de colors diferents del nostre poble. Però mai s’han respectat aquests acords. Probablement, arran de la polèmica que hi va haver sobre la inseguretat, altres administracions van entendre que s’havien de fer inversions estructurals a Salt, i no només pegats. I amb la pluja de milions que semblava que hi hauria els polítics, que mai van estar per la feina, ràpidament s’hi apuntaven.  Però per un costat ja s’ha vist que tots aquests diners estan per veure. I per l’altra hem de tenir clar que la necessitat d’un projecte de millora ambiciós per a la Zona Centre no depèn dels diners que arribin (aquests ho poden facilitar) sinó de la voluntat d’engegar-ho i avançar encara que sigui al ritme de les nostres possibilitats.
En conclusió: el procés s’ha de fer a poc a poc, a partir d’una bona planificació, amb informació, amb participació i transparència, sense manipular i sense crear alarmisme.
Anem a fer de Salt un poble madur, capaç de prendre decisions de manera honesta per a la millora col·lectiva. Al final entre tots haurem de decidir el que sigui, sense imposicions. Alguns tenim la feina de pensar què podem fer per millorar el nostre poble, tot i que no en exclusiva. Entre tots hem de decidir el poble que volem.


SALT, 11 de juliol de 2010.